YΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

500 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι, σε φέτες

1 καρότο, σε ροδέλες

1 φύλλο δάφνης

3 ml μελάνι σουπιάς*

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες + 1 επιπλέον για το γαρνίρισμα

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 αβγά

2 κ.σ. (περίπου) αλεύρι

300 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

300 γρ. γαλέτα

3-4 φύλλα ξαλμυρισμένης κάππαρης, για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη φάβα, το κρεμμύδι, το καρότο και το φύλλο δάφνης, με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1-1½ ώρα, ανακατεύοντας τακτικά.

Μοιράζουμε τη φάβα σε 2 μπολ. Στο πρώτο, προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς, το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, έως ότου σχηματιστεί μια μους.

Στο δεύτερο μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, σπάμε 1 αβγό και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να δημιουργηθεί με το ανακάτεμα ένα σφιχτό μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε κροκέτες.

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ώστε να κάψει. Σπάμε τα υπόλοιπα αβγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε και σε ένα άλλο βάζουμε τη γαλέτα. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από τα αβγά και μετά από τη γαλέτα και τις τηγανίζουμε ώσπου να χρυσίσουν.

Αφήνουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε στο πιάτο τη μους και βάζουμε από πάνω τις κροκέτες. Γαρνίρουμε με φύλλα κάππαρης και φρέσκο κρεμμυδάκι.

* Μελάνι σουπιάς σε φακελάκια θα βρούμε σε ενημερωμένα παντοπωλείακαι ντελικατέσεν. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μελάνι από φρέσκες σουπιές, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά τους.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.