YΛΙΚΑ (για 1 μέτριο στρογγυλό ταψί)

λίγο βούτυρο ή έ.π. ελαιόλαδο, για την επάλειψη του σκεύους

2 μεγάλα αβγά

6 κ.σ. νερό

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια

3 κ.σ. λάδι καρύδας ή βούτυρο, ή μαργαρίνη

3/4 φλ. κακάο σε σκόνη, χωρίς ζάχαρη

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (στα μεγάλα σουπερμάρκετ)

½ φλ. μαύρη ζάχαρη

κ.γ. μπέικιν πάουντερ

λίγα καρύδια, σπασμένα (προαιρετικά)

λίγη κουβερτούρα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρώς
ένα ταψί.

Χτυπάμε τα αβγά στο μίξερ και, μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν, προσθέτουμε το νερό. Χτυπάμε ώσπου να αφρατέψουν καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια. Τα ρίχνουμε στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας (ή το βούτυρο, ή τη μαργαρίνη), το κακάο, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαύρη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ που περιέχει ήδη τα αβγά και τα χτυπάμε όλα μαζί. Αν γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με 1-2 κ.σ. νερό. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε, αν θέλουμε, τα καρύδια και την κουβερτούρα. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ώσπου να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στο επάνω μέρος και το εσωτερικό να παραμείνει ζουμερό.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.