Σε αυτή τη συνταγή δεν θα δώσω αναλογίες. Οσοι έχουν περιβόλι, δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τις οδηγίες, τις ίδιες που άκουσα κι εγώ, γνώρισα κι εγώ, στον τόπο της, την Κρήτη.

«Και σου μαζεύω βλίτα, και να και δυο κορφάδες από την ντοματιά και δυο κολοκυθάκια, με το λουλουδάκι τους μαζί, και να και δυο κορφάδες από την κολοκυθιά, να σου και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίζουν να μεγαλώνουν και τα φασολάκια, σου κόβω δυο. Και πάμε στα αρωματικά και σου κόβω και μπόλικο μάραθο».

Τότε και εγώ κόβω από δίπλα λίγα φύλλα βασιλικού και λίγα δυόσμου, λίγα φύλλα από τη λουίζα κι ένα λεμόνι από τη λεμονιά, για να βάλω κι εγώ τη δική μου έμπνευση.

Και αρχίζουν να τσιγαρίζονται με το λάδι στην κατσαρόλα, ξερά κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμύδια και μπαίνουν και τα βλίτα, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια ολόκληρα, οι κορφάδες, τα μάραθα, τρίβουμε και λίγη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Βράζουν λίγο, προσθέτουμε και πατάτες, κομμένες σε κύβους, κι εγώ ρίχνω και τη λουίζα, τον βασιλικό, τον δυόσμο και ξύνω λίγη φλούδα από λεμόνι. Βράζουν μαζί, αλατίζω.

Το κεφάλι μας τρελαίνεται από τις μυρωδιές, η όρεξή μας ανοίγει. Μόλις βράσουν, ρίχνω και λίγο ωμό έ.π. ελαιόλαδο στο τσουκάλι ή, καλύτερα, στο πιάτο μαζί με πιπεράκι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.