ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα

ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα

2 πορτοκάλια ακέρωτα, κομμένα στα 4

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο και λίγα κλωνάρια

2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4

4-5 φύλλα δάφνης

1 ξινόμηλο, κομμένο στα 4

150 γρ. θυμαρίσιο μέλι

300 ml μπίρα

2 κ.γ. μουστάρδα με σιναπόσπορους

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κοτόπουλο (2 κιλά), πλυμένο και καθαρισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καυτερή)

EKTΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας τα ξύσματα, τα πορτοκάλια, το ψιλοκομμένο θυμάρι και τα κλωνάρια, τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, το ξινόμηλο, το μέλι, την μπίρα, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το λάδι. Αφήνουμε τη μαρινάδα στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες.

Στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Από τη μαρινάδα αφαιρούμε τα πορτοκάλια, το ξινόμηλο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κλωνάρια θυμαριού και τα τοποθετούμε στην κοιλιά του κοτόπουλου, ώστε κατά το ψήσιμο να αρωματιστεί και εσωτερικά. Με την υπόλοιπη μαρινάδα αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά και το πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Το βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνοντας με τα υγρά της μαρινάδας.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές, έως ότου πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. (Σε περίπτωση που τρυπώντας το βγάζει αίμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμη.)

Αφαιρούμε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά από την κοιλιά, κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο και σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού, τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ώσπου να δέσουν σε σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, και περιχύνουμε το κοτόπουλο με
τη ζεστή σάλτσα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.