Για το μπισκότο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. μαύρη ζάχαρη

100 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη

100 γρ. βούτυρο, κρύο, σε κομμάτια

Για τις φράουλες

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

100 γρ. ζάχαρη

300 γρ. φράουλες, κομμένες στα 4

Για την κρέμα λεμόνι

200 ml χυμό λεμονιού

300 ml κρέμα γάλακτος

9 αβγά, χτυπημένα, και 1 κρόκο επιπλέον, χτυπημένο

390 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπισκότο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια και φτιάχνουμε μπαστούνια. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και αφού τα παγώσουμε στην κατάψυξη τα τρίβουμε στον τρίφτη. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε την τριμμένη ζύμη σε ομοιόμορφη, λεπτή στρώση. Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι το μπισκότο να ροδίσει. Οταν κρυώσει, το σπάμε με τα χέρια μας σε κομμάτια.
.
Φράουλες
: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και τις φράουλες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Κρέμα λεμόνι:
Σε μια μεταλλική μπασίνα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα, με μικρότερη διάμετρο από της μπασίνας, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Εφαρμόζουμε την μπασίνα με το μείγμα επάνω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ τακτικά, έως ότου το μείγμα φτάσει στους 62°C (ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Σουρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε 6 πυρίμαχα σκεύη. Ψήνουμε στους 120°C, μέχρι η κρέμα να φτάσει στους 70°C. Εμπειρικά, η κρέμα είναι έτοιμη όταν κουνήσουμε ελαφρά το σκεύος και δεν «τρέμει». Βγάζουμε τις κρέμες από τον φούρνο και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά. Σερβίρουμε με τις φράουλες και το μπισκότο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.