ΥΛΙΚΑ (για 6 μπέργκερ)

Για τα μπιφτέκια

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)

1 κρεμμύδι, τριμμένο

2/3 ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο

6 κ.σ. γαλέτα

1 αβγό

6 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι και πιπέρι

Για τα μπέργκερ

6 στρογγυλά ψωμάκια

100 γρ. μαγιονέζα

περίπου 6 γλυκές πίκλες, σε ροδέλες

6 φύλλα άισμπεργκ

150 γρ. κέτσαπ

6 ροδέλες ντομάτας

6 φέτες τσένταρ (προαιρετικά)

1 κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το μοιράζουμε σε 12 μέρη και πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμη, ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και αλείφουμε με μαγιονέζα και τα δύο μέρη. Τοποθετούμε στο κάτω ψωμάκι από 3-4 ροδέλες πίκλας, το άισμπεργκ και στη συνέχεια το ένα μπιφτέκι. Αλείφουμε με κέτσαπ, βάζουμε τη ροδέλα ντομάτας, το δεύτερο μπιφτέκι και, αν θέλουμε, το τυρί. Αλείφουμε ξανά με κέτσαπ, προσθέτουμε 1-2 ροδέλες κρεμμυδιού και κλείνουμε με το άλλο ψωμάκι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μπέργκερ.

Βάζουμε τα μπέργκερ σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στον φούρνο, για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί, αν έχουμε βάλει, και να ζεσταθούν τα ψωμάκια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.