ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 30 X 24 εκ.)

Για την κρέμα βανίλιας

17 γρ. ζελατίνη (3 φύλλα των 5 γρ. και 1 των 2 γρ.)

1 λίτρο κρέμα γάλακτος

110 γρ. ζάχαρη

2 λουβιά βανίλιας, τους σπόρους

Για την κρέμα σοκολάτας

12 γρ. ζελατίνη (2 φύλλα των 5 γρ. και 1 των 2 γρ.)

200 γρ. κουβερτούρα, 70% περιεκτικότητα σε κακάο

330 ml γάλα

50 γρ. μαύρη ζάχαρη

490 ml κρέμα γάλακτος

Για τη σύνθεση

280 γρ. μπισκότα, τύπου πτι-μπερ

300 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

100 γρ. μπισκότα, τύπου πτι-μπερ, τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέμα βανίλιας

Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τους σπόρους της βανίλιας σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα φτάσει σε σημείο λίγο πριν από τον βρασμό. Σουρώνουμε και στύβουμε τα φύλλα της ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας, ώσπου να λιώσουν. Κρυώνουμε την κρέμα στους 30°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Κρέμα σοκολάτας

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σουρώνουμε και στύβουμε καλά τις μαλακωμένες ζελατίνες, τις προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Ρίχνουμε το καυτό γάλα στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και, αφού ανακατέψουμε καλά, κρυώνουμε το μείγμα στους 30°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Σύνθεση

Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού με μια στρώση από μπισκότα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα βανίλιας. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο, ώσπου να πήξει η κρέμα.

Βγάζουμε το ταψί απότο ψυγείο και απλώνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα της σοκολάτας και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο, ώσπου να πήξει και αυτή.

Προτού σερβίρουμε, στρώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα σοκολάτας και γαρνίρουμε με το τριμμένο μπισκότο.