ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κομμάτια)

Για την μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. αλεύρι

500 ml γάλα, χλιαρό

αλάτι

Για τις κροκέτες

60 γρ. λουκάνικο τσορίθο, σε μικρούς κύβους

450 γρ. πατάτες, ολόκληρες, με τη φλούδα

45 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1 πρέζα αλάτι

40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

15 γρ. τσάιβ (σχoινόπρασο), ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα

400 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο, μαζί με 200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

10 ασπράδια αβγών, ελαφρώς χτυπημένα

100 γρ. αλεύρι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σος γιαουρτιού

120 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

25 ml έ.π. ελαιόλαδο

65 γρ. γιαούρτι

20 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπεσαμέλ

1 Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο.

2 Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέσουμε αλάτι. Την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου εάν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως. Από αυτή την μπεσαμέλ θα χρησιμοποιήσουμε 300 ml στις πατατοκροκέτες.

Κροκέτες

3 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε για λίγα λεπτά το τσορίθο και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

4 Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα τους όσο είναι ακόμη ζεστές.

5 Τις αλέθουμε στον μύλο των λαχανικών και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και 300 ml από την μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και πλάθουμε σε μπαλάκια των περίπου 45 γρ. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν.

Πανάρισμα

6 Βάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα ψωμιού-φρυγανιάς, σε ένα άλλο τα ασπράδια και σε ένα τρίτο το αλεύρι. Περνάμε τις κροκέτες αρχικά από το αλεύρι, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Βυθίζουμε στο αβγό, στραγγίζοντας και πάλι την περίσσεια ποσότητα, και τέλος τις βουτάμε στο μείγμα του ψωμιού, φροντίζοντας να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Περνάμε τις κροκέτες από το αβγό και το μείγμα του ψωμιού άλλη μία φορά.

7 Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τόσο ηλιέλαιο ώστε μόλις προσθέσουμε τις κροκέτες το λάδι να τις καλύπτει. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να σχηματιστεί κρούστα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σος γιαουρτιού

8 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αργές κινήσεις όλα τα υλικά. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε μαζί με τις κροκέτες της πατάτας.