YΛΙΚΑ (για 10 κομμάτια)

30 μεγάλες γαρίδες, Νο 2, φρέσκες ή κατεψυγμένες

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. μπίρα

1 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι, πιπέρι

1/2 κ.γ. σουσάμι

1/2 κ.γ. μαυροκούκι

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις γαρίδες – αν πρόκειται για κατεψυγμένες, αφού τις ξεπαγώσουμε – αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος με ένα μυτερό μαχαίρι, χωρίς να κόψουμε την ουρά, και εν συνεχεία χαράσσουμε τη ράχη αφαιρώντας προσεκτικά το εντεράκι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την μπίρα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε αραιώνοντας αν χρειαστεί με λίγο νερό. Πρέπει να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός (κουρκούτι) που να στέκεται επάνω στις γαρίδες όταν θα τις βουτήξουμε σε αυτόν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Βουτάμε τις γαρίδες μία μία στο κουρκούτι και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι. Τις ρίχνουμε στο λάδι και τις τηγανίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, έως ότου τις σερβίρουμε.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.