από metereologos.gr
Κυριακή 20 Μαΐου 2018
 
 

Φρικασέ με αγκινάρες, φινόκιο και σέσκουλα

Το μυστικό αυτού του πιάτου είναι το αργό μαγείρεμα που επιτρέπει το αρμονικό δέσιμο της σελινόρριζας, του φοινόκιου, της αγκινάρας, του πράσου, του λεμονιού και της λουίζας
Φρικασέ με αγκινάρες, φινόκιο και σέσκουλα
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)

Για το αρνίσιο μπούτι


600 γρ. αρνίσιο μπούτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε κύβους, περίπου 3-4 εκ.)  

αλάτι

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. κρεμμύδι, σε κύβους

80 γρ. πράσο, σε κύβους

80 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα), σε κύβους

15 γρ. λέμονγκρας, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

40 ml λευκό ξηρό κρασί

400 ml ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό ή ψυγείου)

1 γρ. αποξηραμένη λουίζα

8 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου, χονδροτριμμένο

25 ml χυμό λεμονιού

3 κρόκους αβγών

αλάτι

Για τα λαχανικά


20 ml έ.π. ελαιόλαδο
 
20 γρ. βούτυρο

50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 γρ. σελινόρριζα, κομμένη σε κύβους

4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4

100 γρ. σέσκουλα, βρασμένα

2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αλατίζουμε το αρνί. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο, προσθέτουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το αρνί ώσπου να ροδίσει. Το κρατάμε στην άκρη και καθαρίζουμε τα λίπη από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το φινόκιο και το λέμονγκρας. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.

Προσθέτουμε τον ζωμό και το αρνί, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη λουίζα και το ξύσμα του λεμονιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, τη μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1½ -2 ώρες.

Λαχανικά: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, τη σελινόρριζα και τις αγκινάρες. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τον μάραθο. Ανακατεύουμε ελαφρώς, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε το αρνί από τον φούρνο, σουρώνουμε τον ζωμό του, τον αδειάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα και τον διατηρούμε ζεστό. Ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του αρνιού, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου τα μαγειρέψαμε αρχικά και τα κρατάμε στην άκρη.  

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο από τον ζεστό ζωμό ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα. Αφού προσθέσουμε αρκετό ζωμό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα απευθείας στην κατσαρόλα με το κρέας. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χορινό φρικασέ εύκολο 
Χοιρινό με ζοχούς φρικασέ 
Χορτοφαγικό φρικασέ  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.