ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 35 x 35 εκ.)

1 κιλό φρέσκο ανθότυρο

250 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. ζάχαρη

2 βανιλίνες

600 γρ. φύλλο για κανταΐφι

300 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό

100 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, καβουρντισμένα* και σπασμένα

Για το σιρόπι

500 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

50 ml σιρόπι γλυκόζης

30 ml χυμό λεμονιού

10 ίνες κρόκου Κοζάνης, μουλιασμένες σε λίγο ζεστό νερό

EKTEΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και δημιουργηθεί μια ομοιογενής κρέμα.

Πάνω από το ταψί, ξαίνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι για να ανοίξει καλά και να διαχωριστούν οι ίνες και, με τα χέρια, το στρώνουμε στην επιφάνειά του. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου και απλώνουμε την κρέμα του ανθότυρου. Ξαίνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τον χυμό του λεμονιού και τον κρόκο Κοζάνης μαζί με το νερό στο οποίο έχει μουλιάσει. Φέρνουμε σε βρασμό, αφήνουμε το σιρόπι να κοχλάσει για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρεται ζεστό, αλλά και κρύο.

* Πώς καβουρντίζουμε τα φιστίκια Αιγίνης: Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ζεσταίνουμε τα φιστίκια, για λίγα λεπτά, ώσπου να βγάλουν το άρωμά τους.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.