ΥΛΙΚΑ (για περίπου 20 κομμάτια)

3 κ.σ. βούτυρο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο

200 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, ψιλοκομμένα

100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα

500 γρ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο

150 ml λευκό κρασί

1.400 ml ζωμό κότας, σπιτικό ή ψυγείου, ζεστό

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

2 αβγά, χτυπημένα

αλάτι, πιπέρι

200 γρ. μετσοβόνε, σε κύβους

200 γρ. γαλέτα

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

250 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με χονδρό πάτο, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου νααπορροφηθεί. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε στη φωτιά, μέχρι το ρύζι να γίνει σπυρωτό.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν. Απλώνουμε το ρύζι σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Χωρίζουμε το μείγμα του ρυζιού σε 20 κομμάτια. Παίρνουμε έναν κύβο μετσοβόνε στην παλάμη και τον καλύπτουμε γύρω γύρω με ένα κομμάτι ρυζιού, πλάθοντας σε μια μπαλίτσα. Περνάμε την μπαλίτσα από τη γαλέτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά και, όταν η σάλτσα δέσει, πασπαλίζουμε με τον φρέσκο βασιλικό.

Σε μια φριτέζα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις ρυζοκροκέτες – χωρίς να τις στριμώξουμε – για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, τοποθετώντας 3-4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας κάτω, και από πάνω τις ρυζοκροκέτες ζεστές.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.