ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

κ.γ. χονδρό αλάτι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν

2 κεφάλια σκόρδο

2 λεμόνια, ακέρωτα

1 κ.γ. ροζ πιπέρι, σε κόκκους

½ κιλό baby πατάτες, βραστές, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το εστραγκόν. Πλένουμε το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και το αλείφουμε με το μείγμα του εστραγκόν. Το βάζουμε σε πήλινο σκεύος με το στήθος προς τα κάτω.

Πλένουμε τα σκόρδα, αφαιρώντας τις εξωτερικές φλούδες και τη ρίζα, φροντίζοντας να μείνουν οι σκελίδες ενωμένες. Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε τα λεμόνια, τα κόβουμε σε χονδρές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι και το ροζ πιπέρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε το περιεχόμενο του μπολ γύρω από το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα, στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, ώσπου να ροδίσει το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με τα σκόρδα και τα λεμόνια και συνοδεύουμε με τις βραστές πατάτες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.