ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

200 γρ. πλιγούρι, πλυμένο και μουλιασμένο σε νερό για 15 λεπτά

300 γρ. κατσικίσιος κιμάς

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα

3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο και 4-5 κλωνάρια για την κατσαρόλα

3 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο και 4-5 κλωνάρια για την κατσαρόλα

2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο και 4-5 κλωνάρια για την κατσαρόλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σουρώνουμε το πλιγούρι, το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, τα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, τα αρωματικά (μαϊντανό, δυόσμο, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού), αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνουμε 1 αμπελόφυλλο και βάζουμε επάνω του 1 κοφτή κουταλιά από τη γέμιση. Γυρίζουμε πρώτα τις άκρες προς τα μέσα και μετά το τυλίγουμε, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, αφήνοντας στην άκρη περίπου 20.

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τα κλωνάρια από τον μαϊντανό, το θυμάρι, τον δυόσμο και τα μισά από τα αμπελόφυλλα που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Από επάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, και στο τέλος τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Ρίχνουμε 500 ml νερό, το ελαιόλαδο και το κρασί, σκεπάζουμε με ένα πιάτο, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα του γιαουρτιού, βάζοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον κρόκο, τον χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τον ζωμό και περνάμε το μείγμα από μια σήτα. Το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι για περίπου 3 λεπτά.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τους ντολμάδες περιχύνοντάς τους με τη σάλτσα γιαουρτιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τη σάλτσα σε μπολ για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.