ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 μοσχαρίσια ουρά (600-800 γρ.), σε μερίδες

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

2 κρεμμύδια, σε φέτες

2 καρότα, σε χονδρές ροδέλες

250 ml σάλτσα σόγιας

250 ml πετιμέζι

500 ml ζωμός μοσχαριού, σπιτικός ή ψυγείου

αλάτι και πιπέρι

1 φύλλο γιουφκά (σε μεγάλα σουπερμάρκετ)

Για τον πουρέ μελιτζάνας

2 φλάσκες μελιτζάνες, κομμένες στη μέση

έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

40 ml λευκή σούπα μίσο (θα τη βρείτε έτοιμη σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα και σε μεγάλα σουπερμάρκετ)

10 γρ. μέλι

20 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, ψητές

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέας: Σε μια βαθιά κατσαρόλα κατάλληλη για τον φούρνο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το δενδρολίβανο, τα κρεμμύδια και τα καρότα μέχρι να σκουρύνουν πολύ. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά και με μια ξύλινη κουτάλα «ξύνουμε» και ξεκολλάμε το γλάσο και τα κομμάτια κρέατος που έχουν μείνει στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας, που φροντίζουμε να είναι σκεπασμένο από τα υγρά, και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, βάζουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη στον φούρνο και ψήνουμε για 5-6 ώρες.

Πουρές μελιτζάνας:
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τη σάρκα και την περνάμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά από το multi μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Σύνθεση: Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ξεψαχνίζουμε. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια φωτιά, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κόβουμε το φύλλο γιουφκά σε σχήματα της αρεσκείας μας, τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 170°C, μέχρι να γίνουν τραγανά. Μοιράζουμε το κρέας στα πιάτα, βάζουμε από επάνω τον πουρέ της μελιτζάνας, τα φύλλα γιουφκά και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει απομείνει στην κατσαρόλα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.