ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο μπολ)

Για τα σουδάκια

250 ml νερό

20 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

125 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

25 γρ. κακάο

4 αβγά

Για τη σάλτσα

600 ml φρέσκο γάλα

1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης

100 γρ. ζάχαρη

3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (54% περιεκτικότητα σε κακάο), χονδροσπασμένη

50 γρ. σοκολάτα γάλακτος, χονδροσπασμένη

15 ml λικέρ πορτοκαλιού

EΚΤΕΛΕΣΗ

Σουδάκια: Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να κρυώσει, και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλάθουμε μπαλίτσες με το μείγμα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε όλα
τα υλικά της σάλτσας, εκτός από τις σοκολάτες και το λικέρ, και τα βράζουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τις σοκολάτες. Προσθέτουμε το λικέρ και ομογενοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

Σύνθεση: Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση και τα γεμίζουμε με παγωτό της αρεσκείας μας. Τα αραδιάζουμε στο μπολ και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.