Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστώ 200 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε ροδέλες, 200 γρ. μύδια** και 200 γρ. γαρίδες*** (επιλέξτε όποιες προτιμάτε). Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνω 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρω ελαφρώς τα καλαμαράκια. Σε ένα άλλο τηγανάκι ρίχνω 1 φλ. του καφέ ούζο και 3 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και αχνίζω για λίγα λεπτά τα μύδια. Και σε ένα τρίτο ρίχνω 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, και σοτάρω για λίγα λεπτά τις γαρίδες.

Ετοιμάζω τη βινεγκρέτ βάζοντας στο multi 1 κ.σ. φρέσκια μυζήθρα, 10 κομμάτια λιαστή ντομάτα και λίγο αλάτι, χτυπώντας τα. Στη συνέχεια προσθέτω 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 5 κ.σ. ξίδι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι τα υλικά μου να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζω και διορθώνω αν χρειαστεί.

Για τη σαλάτα χρησιμοποιώ 300 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μου και τα εμπλουτίζω με 150 γρ. μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, ρόκα) – προσωπικά, προτιμώ τα κηπευτικά του φίλου μου Γιώργου Καραλάκη, παθιασμένου βιοκαλλιεργητή στην Ιεράπετρα, ώστε κάθε μπουκιά να είναι ξεχωριστή: φύλλα μουστάρδας, φύλλα κόκκινης ρόκας, μελισσόχορτο, μυρώνια, ξινολάπαθα. Ραντίζω τα φύλλα με λίγο έ.π. ελαιόλαδο και τα αλατίζω.

Απλώνω σε μια πιατέλα μία στρώση από τη βινεγκρέτ, από πάνω τοποθετώ όμορφα τα φύλλα της σαλάτας και γύρω γύρω τα θαλασσινά. Προτιμώ να παρουσιάσω έτσι τη σαλάτα μου στους καλεσμένους μου και να την ανακατέψω στη συνέχεια, γιατί διαφορετικά δεν θα έχει ωραίο χρώμα (υλικά για 6 άτομα).

* Πώς καθαρίζω τα καλαμαράκια: Αφαιρώ το κεφάλι, συμπαρασύροντας πιθανότατα και τα εντόσθια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Αφαιρώ το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το κάθε καλαμάρι.

** Πώς καθαρίζω τα μύδια: Τα βουρτσίζω σχολαστικά με σύρμα κουζίνας, κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Αφαιρώ το «γένι», κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο, με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Πετάω τα μύδια που είναι ανοιχτά πριν από το μαγείρεμα και όσα μείνουν κλειστά ύστερα από αυτό.

*** Πώς καθαρίζω τις γαρίδες: Απομακρύνω το κεφάλι, το κέλυφος και τα ποδαράκια. Κάνω μια τομή με ένα μαχαίρι κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρώ το εντεράκι, τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.