ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού

1 κ.σ. ασαφοετίντα (σε καταστήματα με μπαχαρικά)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες

3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένη

20 ντοματάκια, κομμένα στα 2

Για το ντρέσινγκ

4 κ.σ. πετιμέζι χαρουπιού (σε καταστήματα με είδη ντελικατέσεν)

4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φασόλια σε μια μπασίνα με νερό διπλάσιο από τον όγκο τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 8 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε την ασαφοετίντα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, αλλά κρατάμε το νερό.

Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια, στο σέικερ ή στο multi και τα χτυπάμε, ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε τα φασόλια σε μια σαλατιέρα και τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Τα βγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε τη ρόκα και τα ντοματάκια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.