ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

4-5 αγκινάρες

χυμός από 4 λεμόνια

αλάτι και πιπέρι

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 ώριμη ντομάτα, στον τρίφτη

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες

4-5 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο

1 μαρούλι, σε μικρά κομμάτια

10 ντοματίνια, κομμένα στα 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, βγάζοντας τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι και το χνούδι στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έχουν απομείνει και τις πετάμε. Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μπολ με 2 ποτήρια νερό και τα 2/3 του χυμού λεμονιού, για περίπου 10 λεπτά.

Τις βγάζουμε, τις κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το αλατοπίπερο, το λάδι, την τριμμένη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τις αγκινάρες να μαριναριστούν για περίπου 20 λεπτά.

Προσθέτουμε το μαρούλι και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.