Φτιάχνω αυτή τη σαλάτα είτε αγοράζοντας έτοιμα κεράσια, διατηρημένα σε αλκοόλ και ζάχαρη, είτε παρασκευάζοντάς τα μόνος. Για 1 κιλό κεράσια: πλένω και κόβω το κοτσάνι τους αφήνοντας 1 εκ. Τα τοποθετώ σε ένα βάζο, με 12 κόκκους κόλιαντρου, 1 ξυλάκι κανέλας και 250 γρ. ζάχαρη. Κλείνω το βάζο και τα αφήνω για 2 ημέρες σε θ.δ. Συμπληρώνω με 1 λίτρο ρακή, κλείνω και ανακατεύω αναποδογυρίζοντας το βάζο. Υστερα από 15 ημέρες τα κεράσια είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Διατηρούνται ωστόσο στο βάζο για 2 μήνες επαναλαμβάνοντας το ανακάτεμα κάθε 10 ημέρες.

Κόβω σε 6 φέτες 400 γρ. σεβρ (γαλλικό κατσικίσιο τυρί σε κορμό) και τις βάζω επάνω σε 6 φέτες ψωμιού περίπου του ίδιου μεγέθους. Τις βάζω σε μια λαμαρίνα, ραντίζω με λίγο έ.π. ελαιόλαδο και ψήνω για λίγα λεπτά σε πολύ δυνατό φούρνο.

Ψιλοκόβω 3 φέτες μπέικον και τις σοτάρω σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς την προσθήκη λιπαρής ουσίας ώσπου να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Πλένω 300 γρ. φύλλα γαλλικής σαλάτας – μου αρέσει να μην είναι κομμένα αλλά να μένουν ολόκληρα, «ζωντανά», είναι πιο δροσερά και τραγανά. Βρέχω ελαφρώς 10-15 φύλλα σπανακιού και τα πασπαλίζω με ελάχιστο αλεύρι. Ρίχνω έ.π. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το αφήνω να κάψει. Τηγανίζω για ελάχιστα λεπτά το σπανάκι μέχρι να γίνει τραγανό και το βγάζω με προσοχή ώστε να μη σπάσει κατά το δυνατόν.

Ετοιμάζω μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας σε ένα φλιτζάνι 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι ώσπου να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετώ τα φύλλα της γαλλικής σαλάτας σε μια πιατέλα και τα ραντίζω με τη βινεγκρέτ. Βάζω το ψωμί με το σεβρ, πασπαλίζω με το μπέικον και σκορπίζω 10-12 κεράσια ανάμεσα στα φύλλα. Τελειώνω το πιάτο με τα τηγανητά φύλλα σπανακιού (υλικά για 6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.