YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

½ κιλό ξερά κουκιά

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

½ κ.γ. πιπέρι

2 δαφνόφυλλα

2 φλ. ζεστό νερό

½ κ.γ. αλάτι

λίγη φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κουκιά σε μια ευρύχωρη μπασίνα με νερό διπλάσιο σε όγκο, για περίπου 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν. «Ξεμυτίζουμε» τα κουκιά, αφαιρώντας με μαχαίρι το μαύρο τόξο τους. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τα δαφνόφυλλα. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα κουκιά. Καλύπτουμε με το νερό, κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Αλατίζουμε το φαγητό, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακινούμε ελαφρώς την ανοιχτή πλέον κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.