ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

500 γρ. φάβα Σαντορίνης

400 γρ. κρεμμύδια, σε χονδρά κομμάτια και 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

200 γρ. καρότα, σε χονδρά κομμάτια {{{ moto }}}

3 σκελίδες σκόρδο

150 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

100 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, σε φέτες

150 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες

150 γρ. μανιτάρια λεντινούλες (σιτάκε), σε φέτες

100 γρ. μανιτάρια κανθαρίσκοι

20 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα, μουλιασμένα για 5 λεπτά σε νερό που ίσα να τα σκεπάζει

200 ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι

2 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο, ψιλοκομμένο και μερικά επιπλέον κλωναράκια για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε τη φάβα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα νερό που κοχλάζει. Προσθέτουμε τα 400 γρ. κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά και ξαφρίζοντας. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, έως ότου η φάβα και τα λαχανικά μαλακώσουν και σωθούν τα πολλά υγρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όσο είναι ακόμη χλιαρά η φάβα και τα λαχανικά τα περνάμε από τον μύλο λαχανικών.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τα 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε την αλεσμένη φάβα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ώσπου να πήξει.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις 2 κ.σ. λάδι (για τα μανιτάρια) μαζί με το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα πορτσίνι μαζί με το νερό μέσα στο οποίο μούλιασαν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το φρέσκο λεμονοθύμαρο.

Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή και από πάνω προσθέτουμε τα καραμελωμένα μανιτάρια περιχύνοντάς τα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίροντας με κλωναράκια λεμονοθύμαρου.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.