από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Σαλάτα με ρόκα, παντζάρι και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Η υπόξινη γεύση του πορτοκαλιού, η γλυκιά του παντζαριού και η πιπεράτη της ρόκας δημιουργούν ένα ισορροπημένο και δροσερό σύνολο
Σαλάτα με ρόκα, παντζάρι και βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού


200 ml χυμός πορτοκαλιού

5 γρ. μουστάρδα Dijon

170 ml έ.π. ελαιόλαδο

170 ml ηλιέλαιο

5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

360 γρ. ρόκα, καθαρισμένη

150 γρ. παντζάρι, βρασμένο και καθαρισμένο, κομμένο σε ροδέλες

100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

60 γρ. ραπανάκι, κομμένο σε φέτες

80 γρ. πορτοκάλι, σε φιλέτα*

10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βινεγκρέτ πορτοκαλιού:
Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να μείνει το 1/4 της αρχικής του ποσότητας. Τον περνάμε από σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το φτερό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι αν χρειάζεται.

Σαλάτα:
Βάζουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα και αλατίζουμε. Περιχύνουμε με 150 ml από τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

* Φιλετάρουμε το πορτοκάλι αφαιρώντας προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα, το λευκό μέρος και τη μεμβράνη που περιβάλλει την κάθε φέτα.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.






Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαλάτα με καλαμάρι, φινόκιο και μαραθόσπορο 
Σαλάτα με κριθάρι, πορτοκάλι και κάρι 
Σαλάτα µε άγρια ραδίκια, σύκα και ρόδι 
Σαλάτα σπανάκι µε αχλάδι, γκοργκοντζόλα και καραµελωµένα καρύδια 
Σαλάτα με γλυκόξινα κεράσια και κατσικίσιο τυρί 
Φασόλια σαλάτα με πετιμέζι χαρουπιού και πορτοκάλι  
Σαλάτα με θαλασσινά και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας 
Σαλάτα με ροκφόρ και φράουλες 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.