YΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

1 κιλό ρεβίθια Δομοκού

300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

300 γρ. καρότα, σε ροδέλες

500 γρ. ώριμες ντομάτες, χονδροκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό

2-3 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

100 ml έ.π. ελαιόλαδο και 50 ml επιπλέον για το τελείωμα

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και 2-3 κ.σ. αλάτι.

Την επομένη ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε στη γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα, τις ντομάτες, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Συμπληρώνουμε με νερό έως ότου καλυφθούν καλά τα ρεβίθια και προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 4 ώρες. Αν τα ρεβίθια δεν έχουν γίνει, τα ψήνουμε για λίγο ακόμη. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα ώστε να πάρουν χρώμα τα όσπρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρονται
ζεστά αλλά και κρύα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.