Yλικα (για 4 άτομα)

200 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα

1 κιλό καλαμάρια, πλυμένα, καθαρισμένα* και κομμένα σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ.

60 ml ούζο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

χυμός από 1 λεμόνι {{{ moto }}}

40 ml λευκό ξίδι

1 κ.γ. μαραθόσπορο

1 φινόκιο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα από τα καλαμάρια και τα τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, ώσπου να ασπρίσουν.

Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα του ούζου. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αφαιρούμε τα καλαμάρια από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα καλαμάρια και το υπόλοιπο ούζο και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα καλαμάρια. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

*Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια:
Πρώτα, αφαιρούμε το κεφάλι, πιθανότατα έτσι θα συμπαρασυρθούν και τα εντόσθιά του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Πρότου πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.