Για το παντζάρι τουρσί

150 ml νερό

75 γρ. ζάχαρη

15 γρ. αλάτι

75 ml λευκό ξίδι, μπαλσάμικο

150 γρ. παντζάρι, σε λεπτές φέτες

Για το κρεμμύδι τουρσί

150 ml νερό

75 γρ. ζάχαρη

15 γρ. αλάτι

75 ml λευκό ξίδι, μπαλσάμικο

150 γρ. κρεμμύδι, σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.

Για το μπιφτέκι

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

40 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο

400 γρ. φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου, σε μικρά καρέ

50 ml σάλτσα σόγιας

100 γρ. ψωμί του τοστ, χτυπημένο στο multi

5 γρ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 γρ. ξύσμα λάιμ, ακέρωτου

10 σπόροι κόλιαντρου, φρεσκοτριμμένοι

20 ml νερό, κρύο

αλάτι

200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες*

Για τη σύνθεση

4 ψωμάκια για μπέργκερ, κομμένα στη μέση

κέτσαπ

4 φύλλα γαλλικής σαλάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τουρσί: Ετοιμάζουμε τα παντζάρια τουρσί, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά, εκτός από τα παντζάρια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα παντζάρια, φροντίζοντας ώστε να καλύπτονται. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα κρεμμύδια τουρσί.

Μπιφτέκι: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε τον μπακαλιάρο, τη σόγια, το ψωμί, τον δυόσμο, το λάιμ, το κόλιαντρο, το νερό και λίγο αλάτι.

Χτυπάμε τις γαρίδες ωμές στο multi μέχρι να πολτοποιηθούν. Τις ρίχνουμε στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 200 γρ. (αν θέλουμε τα μπιφτέκια μας πιο καλοσχηματισμένα, χρησιμοποιούμε κουπ πατ).

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

Σύνθεση: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα ψωμάκια από την εσωτερική τους πλευρά για 1-2 λεπτά. Αλείφουμε το κάθε ψωμάκι της βάσης με λίγη κέτσαπ και απλώνουμε από 1 φύλλο σαλάτας. Από πάνω τοποθετούμε το μπιφτέκι, τα κρεμμύδια και τα παντζάρια τουρσί. Κλείνουμε το μπέργκερ με το υπόλοιπο ψωμάκι, που έχουμε επίσης αλείψει με κέτσαπ, και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Αφαιρούμε το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά. Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.