ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό διάφορα χόρτα (ραδίκια, ζοχοί, αντίδια κ.λπ.)

4 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους

4 κ.σ. ταχίνι {{{ moto }}}

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

½ κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

4 κ.σ. νερό από το βράσιμο των χόρτων

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα χόρτα, κόβοντας τη ρίζα που τα κρατά ενωμένα και αφαιρώντας τις «καμένες» άκρες των φύλλων τους. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και τα πλένουμε καλά, αλλάζοντας το νερό, μέχρι να βγαίνει καθαρό. Βάζουμε τα χόρτα να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Σε μια κατσαρόλα, σε 2 λίτρα νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα χόρτα και το σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, βυθίζοντάς τα στο νερό κατά διαστήματα με μια πιρούνα. Βγάζουμε το σκόρδο και τα χόρτα με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το νερό.

Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο multi μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σάλτσα.

Σερβίρουμε τα χόρτα ζεστά, περιχύνοντας με τη σάλτσα του ταχινιού, επιπλέον ελαιόλαδο, λίγο από το ζουμί τους και πασπαλίζοντας με ξύσμα λεμονιού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.