ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 πακέτο έτοιμα φύλλα wonton (θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ)

500 γρ. φύλλα από σπανάκι, χονδροκομμένα

400 γρ. ρικότα

1 αβγό

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια

100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο ρόκας

50 γρ. ρόκα, χονδροκομμένη

15 γρ. φρέσκος βασιλικός, χονδροκομμένος

50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο*

100 γρ. ρικότα

40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

40 ml χυμός λεμονιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε πρώτα το πέστο ρόκας. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γουδί και τα κοπανάμε. Εναλλακτικά, τα χτυπάμε ελαφρώς στο multi.

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, εφαρμόζουμε το καλάθι του ατμού και τοποθετούμε επάνω το σπανάκι. Σκεπάζουμε με καπάκι και αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τη ρικότα, το αβγό, το θυμάρι, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα φύλλο wonton, το βρέχουμε στις άκρες, βάζουμε μια κοφτή κ.σ. γέμιση, το σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε όσα ραβιόλια ετοιμάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα ελαφρώς υγρή για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα ραβιόλια, χρησιμοποιώντας όλα τα φύλλα του πακέτου.

Βάζουμε τα ραβιόλια στο καλάθι του ατμού, επάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, το ένα δίπλα στο άλλο, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε για περίπου 15 λεπτά. Ολο αυτό το διάστημα, τα ραντίζουμε 2-3 φορές με νερό.

Σερβίρουμε τα ραβιόλια, προσθέτοντας το πέστο ρόκας και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

* Πώς καβουρδίζουμε το κουκουνάρι: Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά τους σπόρους, μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.