Υλικά (για 12 άτομα)

150 ml χυμός πορτοκαλιού

360 γρ. καστανή ζάχαρη + 3 κ.σ. επιπλέον

3 ρίζες τζίντζερ, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

450 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το σκεύος

1½ φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 15 γρ.)

9 αβγά

1½ λεμόνι, ακέρωτο, το ξύσμα

240 γρ. βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους

3 ώριμα αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4

Εκτέλεση

1 Σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό, τις 3 κ.σ. ζάχαρης και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

2 Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα αβγά και το ξύσμα. Ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο και το τζίντζερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C. {{{ moto }}}

3 Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και απλώνουμε στον πάτο τις φέτες του αχλαδιού. Ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το κέικ ενώ είναι ακόμα ζεστό, πασπαλίζουμε προαιρετικά με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.