ΥΛΙΚΑ (για 6 άτοµα)


1 λίτρο ζωµός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου

200 γρ. κριθάρι, µουλιασµένο αποβραδίς

αλάτι

100 γρ. κρεµµύδια εσαλότ, καθαρισµένα

60 γρ. σταφίδες

60 γρ. αποξηραµένα κράνµπερι

200 ml χυµός πορτοκαλιού

15 γρ. κάρι, σε σκόνη

20 ml χυµός λεµονιού

20 γρ. µέλι

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. πορτοκάλι, το φιλέτο*

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τον ζωµό και το κριθάρι. Αλατίζουµε, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να µαλακώσει το κριθάρι. Σουρώνουµε και αφήνουµε το κριθάρι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Ψήνουµε στον φούρνο τα κρεµµύδια στους 200°C, µέχρι να πάρουν σκούρο χρώµα. Αφήνουµε να κρυώσουν.

Σε µια κατσαρόλα βάζουµε τις σταφίδες, τα κράνµπερι και τον χυµό πορτοκαλιού. Φέρνουµε σε βρασµό και αποσύρουµε από την εστία. Αφήνουµε τις σταφίδες και τα κράνµπερι να µουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σε µια µπασίνα ανακατεύουµε το κάρι, τον χυµό λεµονιού, το µέλι, το ελαιόλαδο και το µείγµα του χυµού πορτοκαλιού µε τις σταφίδες και τα κράνµπερι. Προσθέτουµε το κριθάρι, τα κρεµµύδια και το φιλέτο του πορτοκαλιού. Ανακατεύουµε, αλατίζουµε και αφήνουµε το µείγµα να σταθεί για 1 ώρα προτού σερβίρουµε. Πασπαλίζουµε µε τα φιστίκια Αιγίνης.

* Φιλετάρισµα: Κόβουµε σε φέτες το πορτοκάλι και αφαιρούµε προσεκτικά τη µεµβράνη του µε ένα κοφτερό µαχαίρι.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.