ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

50 γρ. βούτυρο

500 γρ. καρότα, κοµµένα στη µέση

300 γρ. πατάτες, κοµµένες στα 4

1 µέτριο κρεµµύδι, χονδροκοµµένο

1 πράσο, σε µεγάλα κοµµάτια

2 κ.σ. αλεύρι

250 ml φρέσκος χυµός πορτοκαλιού

1 λίτρο ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)

4 κ.σ. φρέσκο θυµάρι, ψιλοκοµµένο

αλάτι και πιπέρι

4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι (για το σερβίρισµα)

4 κλωναράκια θυµαριού (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε µια βαθιά κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ζεσταίνουµε το βούτυρο και ρίχνουµε τα καρότα, τις πατάτες, το κρεµµύδι και το πράσο. Σοτάρουµε για περίπου 10 λεπτά, πασπαλίζουµε µε το αλεύρι και συνεχίζουµε το µαγείρεµα ανακατεύοντας συνεχώς για 5-6 λεπτά ακόµη.

Προσθέτουµε τον χυµό πορτοκαλιού και τον ζωµό και αφήνουµε να πάρουν µια βράση. Ρίχνουµε το θυµάρι, αλάτι και πιπέρι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 30 λεπτά, έως ότου µαλακώσουν.

Αφήνουµε τη σούπα να κρυώσει και την περνάµε από το µπλέντερ και έπειτα από σήτα. Τη βάζουµε ξανά στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουµε. Σερβίρουµε σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουµε το καθένα µε µια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι. Στολίζουµε, αν θέλουµε, µε 1 κλωναράκι θυµαριού.