ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

100 ml µαυροδάφνη

350 γρ. αρνίσιο µπούτι, χωρίς το κόκαλο

500 γρ. µακαρόνια Νο 5

60 γρ. πάστα λιαστής ντοµάτας

100 ml έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον (για τα µακαρόνια)

1 µέτριο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 σκελίδα σκόρδου

50 γρ. σέλερι, ψιλοκοµµένο

50 ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. φρέσκο θυµάρι, τα φυλλαράκια + 3-4 κλωνάρια επιπλέον (για το σερβίρισµα)

250 γρ. γραβιέρα, τριµµένη (προαιρετικά)

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουµε τη µαυροδάφνη σε ένα βαθύ µπολ. Κόβουµε το κρέας σε µικρούς κύβους και το βυθίζουµε στη µαυροδάφνη να µαριναριστεί. Βράζουµε τα µακαρόνια σε µπόλικο αλατισµένο νερό, σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να γίνουν al dente. Τα σουρώνουµε και κρατάµε στην άκρη λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Λαδώνουµε τα µακαρόνια. Αραιώνουµε την πάστα λιαστής ντοµάτας σε 250 ml από το νερό µέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυµαρικά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το σέλερι έως ότου µαλακώσουν. Βγάζουµε το κρέας από τη µαρινάδα, το στραγγίζουµε και το ρίχνουµε στο τηγάνι. Το σοτάρουµε µαζί µε τα λαχανικά, σβήνουµε µε το κρασί και περιµένουµε λίγα λεπτά ώσπου να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε την αραιωµένη πάστα ντοµάτας και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες. Στο τέλος, πασπαλίζουµε µε το θυµάρι και διορθώνουµε το αλατοπίπερο.

Ρίχνουµε τα ζυµαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουµε καλά. Σερβίρουµε µε τριµµένο τυρί και κλωνάρια φρέσκου θυµαριού και τρίβουµε από πάνω όσο πιπέρι θέλουµε.