ΥΛΙΚΑ (για 6 άτοµα)

6 φλ. στρογγυλή κολοκύθα

250 γρ. φέτα, χονδροσπασµένη

250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη

250 γρ. κασέρι, τριµµένο

κ.σ. λιναρόσπορο

1 κ.σ. ηλιόσπορο

1 κ.σ. κολοκυθόσπορο

1 µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο

1 µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο

4 αβγά

3/4φλ. φρέσκο γάλα

2 φλ. χονδρό σιµιγδάλι

1½ κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο (για το άλειµµα του ταψιού)

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουµε µια κολοκύθα σε κοµµάτια και αφαιρούµε τη φλούδα, τα σπόρια και τις ίνες. Κόβουµε κάθε κοµµάτι σε µικρά καρέ. Αφήνουµε την κολοκύθα στο τρυπητό για αρκετή ώρα, ώστε να στραγγίξει καλά από τα υγρά της.

Σε µεγάλο µπολ ανακατεύουµε την κολοκύθα µε τα τυριά, τους σπόρους, τον άνηθο και τον δυόσµο και αλατοπιπερώνουµε. Χτυπάµε τα αβγά µε το γάλα και ρίχνουµε το µείγµα στο µπολ, εναλλάξ µε το σιµιγδάλι. Ανακατεύουµε καλά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουµε ένα ταψάκι µετρίου µεγέθους και αδειάζουµε σε αυτό το µείγµα. Ψήνουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

* Από το βιβλίο «Αγχολυτικές νοστιµιές στο πιάτο σας» της Σοφίας Α. Σουλή, εκδ. Μύρτος.

Σχολιασµός του Χάρη Γεωργακάκη, κλινικού διαιτολόγου: Οι πίτες αποτελούν έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο για υγιεινή διατροφή όταν βέβαια χρησιµοποιούµε ποιοτικά υλικά. Η συγκεκριµένη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταµίνη Ε, λόγω των σπόρων που περιέχει. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες Β συµβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήµατος και στην αντιµετώπιση του στρες.