ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεµµύδι, τριµµένο

4 πατάτες, καθαρισµένες, κοµµένες σε µεγάλους κύβους

1 µατσάκι ρόκα, χονδροκοµµένη

50 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, σε ροδέλες

20 γρ. κάππαρη

αλάτι και πιπέρι

βούτυρο (για την επάλειψη του ταψιού)

600 γρ. παστός µπακαλιάρος, ξαλµυρισµένος, σε µερίδες

1 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ρηχή κατσαρόλα ρίχνουµε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε µέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουµε και τις πατάτες και τις αφήνουµε µέχρι να χρυσίσουν. Γεµίζουµε µε ζεστό νερό έτσι ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες, αλατίζουµε και τις αφήνουµε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά σε µέτρια φωτιά.

Προσθέτουµε τη ρόκα, τις ελιές και την κάππαρη και βράζουµε για 5 λεπτά ακόµη. Προθερµαίνουµε
τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουµε ένα ταψί µετρίου µεγέθους, απλώνουµε τα κοµµάτια του µπακαλιάρου και αλατοπιπερώνουµε. Προσθέτουµε το περιεχόµενο της κατσαρόλας. Σκεπάζουµε το ταψί µε λαδόκολλα και ψήνουµε για 25 λεπτά. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα και ψήνουµε για 20 λεπτά ακόµη.

Βγάζουµε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουµε µε µαϊντανό και σερβίρουµε.

* Από το βιβλίο «Με τον Φρόυντ στην κουζίνα. 100 συνταγές αντιστρές», του δρος Φραντσέσκο Μποτατσιόλι και του σεφ Γκιουζέπε Καπάνο, εκδ. Μύρτος.

Σχόλιο του Χάρη Γεωργακάκη, κλινικού διαιτολόγου: Το συγκεκριµένο πιάτο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, µονοακόρεστα και πολυακόρεστα, που σχετίζονται µε την καλή αγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Και η τελευταία εγγυάται µια ικανοποιητική άµυνα κατά του στρες.