ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

Για τον ζωµό

3 καρότα

2 κρεµµύδια

1 φινόκιο

1 σέλερι, κοµµένο στα 2

3-4 σκελίδες σκόρδου

Για το γιουβέτσι

300 γρ. γαρίδες

300 γρ. καραβίδες

150 γρ. µύδια

150 γρ. κυδώνια

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

50 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο

1 σκελίδα σκόρδου

500 γρ. κριθαράκι µέτριο

50 ml ούζο

200 ml λευκό κρασί

1 κ.γ. κουρκουµά, σε σκόνη

2 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν, τα φύλλα

ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα

αλάτι

λευκό πιπέρι

φέτα (προαιρετικά)

φρεσκοτριµµένο πιπέρι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζωµός

Καθαρίζουµε τις γαρίδες και τις καραβίδες. Σε µια κατσαρόλα µε 2 λίτρα νερό, ρίχνουµε τα κελύφη τους, µαζί µε τα λαχανικά, έτσι ώστε να καλύπτονται καλά, και τα βράζουµε σε σιγανή φωτιά. Οταν θα έχουν αποµείνει 2 ποτήρια ζωµού, αποµακρύνουµε από τη φωτιά και στραγγίζουµε.

Γιουβέτσι

Πλένουµε καλά τα οστρακοειδή µε σύρµα κουζίνας κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό, πετώντας όσα είναι ανοικτά. Αφαιρούµε το «γένι» από τα µύδια, κρατώντας το µύδι µε το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» µε το άλλο µε µια απότοµη, κοφτή κίνηση. Αφήνουµε τα κυδώνια σε αλατισµένο νερό, το οποίο αλλάζουµε τακτικά, για περίπου 2 ώρες, ώστε να αποβάλουν την άµµο που κρατάνε µέσα τους. Σε µια κατσαρόλα µε ελάχιστο βραστό νερό, ρίχνουµε τα µύδια και τα αφήνουµε να αχνιστούν, µέχρι να ανοίξουν τα κελύφη. Κάνουµε το ίδιο και µε τα κυδώνια. Σουρώνουµε και πετάµε όσα δεν έχουν ανοίξει.

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το σκόρδο µέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουµε το κριθαράκι και τα ανακατεύουµε όλα µαζί.

Σβήνουµε µε το ούζο και αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ (για 1-2 λεπτά). Ρίχνουµε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί. Ρίχνουµε λίγο λίγο τον ζωµό µε µια κουτάλα και ανακατεύουµε.

Μόλις µαλακώσει το κριθαράκι, προσθέτουµε όλα τα οστρακοειδή, τον κουρκουµά, το εστραγκόν, το ξύσµα από τα λεµόνια και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά και σερβίρουµε. Αν θέλουµε, πασπαλίζουµε µε τριµµένη φέτα και φρεσκοτριµµένο πιπέρι.