Οι φακές Εγκλουβής αναµένεται να γίνουν ΠΟΠ µέσα στα επόµενα τρία χρόνια. Αυτή η συνταγή είναι µία από τις αγαπηµένες µου (υλικά για 4 άτοµα).

Πλένω 300 γρ. φακές Εγκλουβής και τις βράζω σε κρύο νερό µε 1 φύλλο δάφνης και τη φλούδα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο. Προτού µαλακώσουν πολύ (πρόκειται για σαλάτα), τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν.

Ψιλοκόβω 1 ξερό κρεµµύδι και 1 φρέσκο, 1 ντοµάτα, 1 πιπεριά κέρατο, 10 φύλλα µαντζουράνας και 1 µατσάκι µαϊντανό. Ανακατεύω µε τις φακές, αλατοπιπερώνω και ρίχνω 1 κ.σ. ξίδι και 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο.

Η γέµιση για τα ραβιόλια: Σε ένα κατσαρολάκι, σοτάρω σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο και τα φύλλα από 700 γρ. τσουκνίδα (όταν δεν βρίσκω τσουκνίδα, χρησιµοποιώ χόρτα εποχής). Ρίχνω 2 κ.σ. άνηθο και 2 κ.σ. δυόσµο – τα φύλλα τους ψιλοκοµµένα – καθώς και 1 φλ. νερό.

Μόλις πάρουν βράση, αποµακρύνω από τη φωτιά, αδειάζω σε ένα µπολ, ρίχνω 100 γρ. τριµµένη γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ), 1 κ.γ. κύµινο, ανακατεύω και αλατοπιπερώνω. Δοκιµάζω και διορθώνω.

Η ζύµη για τα ραβιόλια: Σε ένα µπολ ανακατεύω 300 γρ. αλεύρι σκληρό, 3 αβγά και λίγο αλάτι. Αφήνω τη ζύµη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγω ένα φύλλο όσο πιο λεπτό µπορώ. Κόβω τη ζύµη µε στρογγυλό κουπ πατ και βάζω στο κέντρο των µισών δίσκων ζύµης από 1 κ.σ. γέµιση. Τοποθετώ πάνω από το καθένα ένα καπάκι ζύµης και κλείνω ενώνοντας περιµετρικά µε τα δάχτυλα. Διατηρώ τα ραβιόλια στην κατάψυξη σε ένα ταψί. Τα βράζω λίγο πριν από το σερβίρισµα και τα περιχύνω µε λίγο ελαιόλαδο. Τα σερβίρω επάνω στη σαλάτα.