ΥΛΙΚΑ (για 1 µακρόστενη φόρµα)

240 γρ. ανάλατο βούτυρο + 2 κ.σ. επιπλέον (για το άλειµµα της φόρµας)

250 γρ. καστανή ζάχαρη

5 αβγά

ξύσµα και χυµός από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

280 γρ. καρότα, ψιλοτριµµένα

120 γρ. αµύγδαλα ή καρύδια, χονδροσπασµένα

100 γρ. φουντούκια (προαιρετικά)

160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του + 3 κ.σ. επιπλέον (για το πασπάλισµα της φόρµας)

½ κ.γ. σόδα, µαγειρική

1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

½ κ.γ. µοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουµε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάµε µε το σύρµα µέχρι να µαλακώσει το βούτυρο. Προσθέτουµε ένα ένα τα αβγά, τον χυµό και το ξύσµα του πορτοκαλιού και τα χτυπάµε ξανά. Ρίχνουµε το τριµµένο καρότο, τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι, τη σόδα, τα µπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουµε καλά µε µια κουτάλα.

Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε τη φόρµα. Προσθέτουµε το µείγµα του κέικ και ψήνουµε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο και ξεφορµάρουµε το κέικ επάνω σε µια σχάρα για να κρυώσει.