Μαυροµάτικα, τα αγαπηµένα µου! Τα δουλεύω σαν σαλάτα, σαν γαρνιτούρα για τα ψάρια, τα κάνω πουρέ, τα κάνω κεφτέδες, σούπα κ.ά. Εδώ, ψήνω τις σαρδέλες επάνω στα φασόλια. Με αυτόν τον τρόπο οι γεύσεις ανακατεύονται και το αποτέλεσµα είναι εκπληκτικό.

Μαγειρεύω ½ κιλό µαυροµάτικα φασόλια: Τσιγαρίζω ψιλοκοµµένα 1 ξερό κρεµµύδι και 3 φρέσκα κρεµµυδάκια µε λίγο έ.π. ελαιόλαδο. Ξεπλένω καλά τα µαυροµάτικα και τα ρίχνω κι αυτά στο τσουκάλι. Προσθέτω 2-3 καρότα ολόκληρα για γεύση, 2-3 φύλλα δάφνης, 2 παραγινωµένες ντοµάτες σε κοµµάτια και λίγο νερό. Βράζω τα φασόλια, µέχρι να µαλακώσουν, αλλά να έχουν λίγα υγρά ακόµη. Αλατοπιπερώνω.

Τα ρίχνω σ’ ένα ταψί και απλώνω επάνω καθαρισµένες 1 κιλό σαρδέλες, µπόλικο έ.π. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και τρίβω από πάνω 1 ακόµη ντοµάτα και 1 µικρό µατσάκι µαντζουράνα. Ψήνω στον φούρνο στους 180°C, µέχρι να ροδίσουν, για περίπου 18-20 λεπτά. Παρ’ ότι µαγειρεύω πάντα τα ψαράκια λίγο, ώστε να κρατούν τα ζουµιά τους, οι σαρδέλες πρέπει να ψηθούν καλά και να γίνει τραγανό το δέρµα τους, όχι βέβαια να καούν!