Υλικά για 4 άτομα


500 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος

4-5 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτακι

1 χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος {{{ moto }}}

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. κοντό ζυμαρικό (πένες, βίδες)

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ή τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον αρακά και τον φέρνουμε 2-3 βόλτες να πάρει το λάδι και να αρχίσει να ζεσταίνεται. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό, ίσα να καλυφθεί ο αρακάς.

Μόλις το φαγητό αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 30-40 λεπτά. Προσέχουμε αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσουν και τα σερβίρουμε μαζί με τον αρακά.

Ή μπορούμε να μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με μια τρυπητή κουτάλα μέσα στο σκεύος του αρακά και να τα ανακατέψουμε ώστε να τα καλύψει η σάλτσα. Συνοδεύεται από τριμμένη φέτα ή κρητική ξινομυζήθρα.