ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 κιλό σαρδέλες, καθαρισµένες από τα εντόσθια και το κεφάλι

αλεύρι για τηγάνισµα

500 ml έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισµα + 1/4 φλ. επιπλέον για το σοτάρισµα

800 γρ. κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες

αλάτι και πιπέρι

2 κ.σ. κουκουναρόσπορο

2 κ.σ. σταφίδες, ξανθές

4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη

1/4 φλ. λευκό ξίδι

ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε τις σαρδέλες σε ένα µπολ µε νερό. Τις καθαρίζουµε µία µία, αφαιρώντας τα λέπια και το δέρµα τους. Ανοίγουµε το ψάρι (σαν βιβλίο), σέρνοντας το δάχτυλό µας κατά µήκος της κοιλιάς. Ανασηκώνουµε το κόκαλο και το αφαιρούµε σπάζοντάς το στο σηµείο της ουράς. Κλείνουµε το ψάρι και το αφήνουµε σε σουρωτήρι, µέχρι να καθαρίσουµε όλα τα ψάρια. Τα αλατίζουµε και τα αλευρώνουµε.

Τηγανίζουµε τα ψάρια σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σε καθαρό τηγάνι, βάζουµε το λάδι, τα κρεµµύδια, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τη ζάχαρη. Σκεπάζουµε και αφήνουµε να σoταριστούν σε χαµηλή φωτιά. Πρέπει το κρεµµύδι να µαλακώσει και να παραµείνει λευκό. Σβήνουµε µε το ξίδι και αφήνουµε να εξατµιστεί.

Τακτοποιούµε τα ψάρια σε µια στρώση σε ένα πυρέξ και τα σκεπάζουµε µε το µείγµα των κρεµµυδιών. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε να µαριναριστούν από 24 ως 48 ώρες στο ψυγείο. Τρώγονται κρύες, µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και ξύσµα λεµονιού.