ΥΛΙΚΑ (για 15 τρίγωνα)

περίπου 130 ml έ.π. ελαιόλαδο

500 γρ. µανιτάρια στρογγυλά, καθαρισµένα και κοµµένα σε τέταρτα

250 γρ. µανιτάρια πλευρώτους, κοµµένα σε µεγάλα κοµµάτια

αλάτι

250 γρ. κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα

10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο

200 ml µαυροδάφνη

2 γρ. φρέσκο θυµάρι, ψιλοκοµµένο

150 γρ. ανθότυρο, τριµµένο

75 γρ. φέτα, τριµµένη

50 γρ. γραβιέρα, τριµµένη

300 γρ. φύλλο κρούστας

120 γρ. βούτυρο, λιωµένο

2 αβγά, χτυπηµένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και βάζουµε περίπου 100 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουµε µέσα τα στρογγυλά µανιτάρια, φροντίζοντας το ελαιόλαδο να φτάνει µέχρι τη µέση των µανιταριών και όλα τα µανιτάρια να έρχονται σε επαφή µε το τηγάνι, προσέχουµε δηλαδή να µην παραγεµίσουµε το σκεύος και προσθέτουµε ελαιόλαδο αν χρειαστεί. Τηγανίζουµε, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις ροδίσουν καλά, τα αποµακρύνουµε µε τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουµε. Τα διατηρούµε σε θερµοκρασία δωµατίου για λίγες ώρες ή στο ψυγείο. Επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία µε τα πλευρώτους.

Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να µαλακώσει καλά. Αλατίζουµε, προσθέτουµε το σκόρδο και, µόλις µυρίσει, ρίχνουµε τα τηγανισµένα µανιτάρια. Ρίχνουµε και τη µαυροδάφνη, δυναµώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε µέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουµε το θυµάρι και τα τυριά, ανακατεύουµε και δοκιµάζουµε το αλάτι.

Κόβουµε τα φύλλα σε 30 λωρίδες πλάτους 12 εκ. η καθεµιά και τοποθετούµε µια λωρίδα από αυτές στον πάγκο εργασίας. Τη βουτυρώνουµε µε πινέλο σε όλο το µήκος της, σκεπάζουµε µε ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουµε και αυτό. Κρατάµε τις υπόλοιπες λωρίδες σκεπασµένες µε ένα πανί. Τοποθετούµε λίγη από τη γέµιση, περίπου 40 γρ., στο κάτω µέρος του φύλλου και προς τα αριστερά. Σηκώνουµε την αριστερή γωνία του φύλλου πάνω από τη γέµιση και τη φέρνουµε να ακουµπήσει την άλλη πλευρά του φύλλου, ώστε να σχηµατιστεί ένα τρίγωνο. Επειτα, σηκώνουµε τη γωνία που βρίσκεται κοντά µας και διπλώνουµε προς τα επάνω, ώστε να σχηµατιστεί και πάλι ένα τρίγωνο. Συνεχίζουµε κατά τον ίδιο τρόπο, µέχρι να φτάσουµε στο τέλος της λωρίδας.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουµε το τρίγωνο µε το αβγό και τοποθετούµε σε ένα ταψί µε λαδόκολλα. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µέχρι να τελειώσει η γέµιση και να έχουµε φτιάξει 15 τρίγωνα. Ψήνουµε για περίπου 15 λεπτά, µέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

TIP

Αντί να ψήσετε τα τρίγωνα στον φούρνο, μπορείτε να τα τηγανίσετε. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, μετά το τηγάνισμα να τα στραγγίσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί.