ΥΛΙΚΑ (για 6 άτοµα)

Για τις κροκέτες

1 κιλό φιλέτο µπακαλιάρου, καλά ξαλµυρισµένο

600 γρ. πατάτες µε τη φλούδα, βρασµένες

4 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα

½ µατσάκι άνηθο

3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

ξύσµα από 2 λεµόνια

2 αβγά + 2 κρόκοι

περίπου 500 ml έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνισµα)

Για το πανάρισµα

300 γρ. αλεύρι

500 γρ. κορν φλέικς, τριµµένα

4 αβγά, τα ασπράδια, ελαφρά χτυπηµένα

Για τη σπιτική µαγιονέζα

2 αβγά, οι κρόκοι

1 φρέσκο κρεµµυδάκι, το λευκό µέρος, ψιλοκοµµένο

ξύσµα από 2 λεµόνια

1 κ.σ. µουστάρδα Dijon µε σιναπόσπορους

3 κ.σ. χυµό λεµονιού

2 κ.σ. ξίδι

250 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κροκέτες

Σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο νερό βράζουµε τον µπακαλιάρο. Αποσύρουµε και στραγγίζουµε. Αφού κρυώσει, τον διαλύουµε σε κοµµάτια µε ένα πιρούνι.

Καθαρίζουµε τις βρασµένες πατάτες και τις λιώνουµε. Ανακατεύουµε τον πουρέ µε τα κοµµάτια του µπακαλιάρου, τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, το αλεύρι και το ξύσµα και στο τέλος προσθέτουµε ένα ένα τα αβγά και τους επιπλέον κρόκους. Οµογενοποιούµε και αφήνουµε το µείγµα στο ψυγείο για 45 λεπτά.

Πλάθουµε σε κροκέτες και τις περνάµε πρώτα από το αλεύρι, µετά από τα ασπράδια και τέλος από τα κορν φλέικς. Τις αφήνουµε στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα. Τις τηγανίζουµε σε βαθύ τηγάνι, σε µπόλικο καυτό ελαιόλαδο.

Σπιτική µαγιονέζα

Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τους κρόκους, το κρεµµυδάκι, το ξύσµα και τη µουστάρδα και χτυπάµε. Σταδιακά προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού και το ξίδι και ρίχνουµε το λάδι, σε ροή κορδονιού, έως ότου η µαγιονέζα δέσει. Αλατοπιπερώνουµε.