ΥΛΙΚΑ (για 8-10 άτοµα)

20 ml χυµός λεµονιού

2 αρνίσιες σκέπες

2 αρνίσιες συκωταριές

150 γρ. πλιγούρι

2 µατσάκια φρέσκα κρεµµυδάκια

ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα

1 µατσάκι µαϊντανό, τα φύλλα

5-6 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, τα φύλλα

5-6 κλωνάρια φρέσκου θυµαριού, τα φύλλα

5-6 κλωνάρια µαντζουράνας, τα φύλλα

1 µατσάκι µυρώνια

150 ml µαυροδάφνη + 50 ml επιπλέον, για το άλειµµα

2 σκελίδες σκόρδου

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

30 γρ. φρέσκο βούτυρο, για το άλειµµα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα µπολ µε χλιαρό νερό και χυµό λεµονιού βάζουµε τις σκέπες και τις αφήνουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να ασπρίσουν και να µαλακώσουν. Τις στραγγίζουµε, τις απλώνουµε στον πάγκο της κουζίνας και αφού αφαιρέσουµε τα χονδρά κοµµάτια τις κόβουµε σε µεγάλα καρέ και τις αφήνουµε στην άκρη.

Πλένουµε πολύ καλά τις συκωταριές και τις ζεµατίζουµε σε κατσαρόλα µε βραστό νερό για 6-7 λεπτά. Τις αφήνουµε να κρυώσουν και να στραγγίξουν, αφαιρούµε τις συµφύσεις και τις κόβουµε σε µικρά καρέ.

Σε µια λεκάνη βάζουµε µαζί τις κοµµένες συκωταριές, το πλιγούρι, το κρεµµυδάκι, το ξύσµα λεµονιού, τα αρωµατικά ψιλοκοµµένα, τη µαυροδάφνη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε καλά.

Βάζουµε το πρώτο κοµµάτι της σκέπης µέσα σε ένα φλιτζάνι, φροντίζοντας να περισσεύει από το χείλος, διότι θα χρειαστεί να το διπλώσουµε. Γεµίζουµε τη σκέπη (ώστε να καθήσει µέσα στο φλιτζάνι) µε το µείγµα της συκωταριάς, τη διπλώνουµε σε µπάλα, γυρίζοντας προς τα µέσα τη σκέπη που περισσεύει για να εγκλωβίσει τη γέµιση και επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε όλα τα κοµµάτια.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουµε ένα ταψί µε λαδόκολλα και τοποθετούµε τους τζιγεροσαρµάδες µε την ένωση προς τα κάτω. Τους ψήνουµε για περίπου 30-40 λεπτά, αλείφοντάς τους κατά διαστήµατα µε φρέσκο βούτυρο και λίγη µαυροδάφνη για να πάρουν ροδοκόκκινο χρώµα και να µη στεγνώσουν.

TIP

Εναλλακτικά, αντί για μικρούς τζιγεροσαρμάδες, μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο ρολό.