Μία από τις ωραιότερες γεύσεις της ζωής μου – να είναι καλά η κυρία Παναγιώτα Τσιχλάκη που με μύησε σε αυτήν – είναι η ρίγανη, όταν τη χρησιµοποιούµε την άνοιξη, φρέσκια, διότι έχει τελείως διαφορετική γεύση από την αποξηραµένη που μαζεύουμε το καλοκαίρι. Στη Σπάρτη, κόβουν τις κορφάδες από τη φρέσκια ρίγανη, δηλαδή τα νεαρά βλαστάρια, για να συνοδεύσουν ένα κοµµάτι αρνί που θα μπει στον φούρνο, και τις τρώνε όπως τα χόρτα (υλικά για 6-7 άτοµα).

{{{ moto }}}

Υπολογίζω 500-600 γρ. κορφάδες φρέσκιας ρίγανης – πρέπει να έχουν τρυφερό κλαδάκι, εύκαµπτο και χρώµα πράσινο ανοιχτό. Τις ζεµατίζω για µερικά λεπτά σε µπόλικο νερό που βράζει, ώστε να χάσουν τη σπιρτάδα τους και να αποκτήσουν πιο ντελικάτη γεύση. Τις κρυώνω με νερό βρύσης και τις ζεµατίζω για µία ακόµη φορά. Τις κρυώνω πάλι και την τρίτη φορά τις βράζω για 20 λεπτά. Σουρώνω και κρυώνω.

Σε ταψί ή σε γάστρα τοποθετώ τη ρίγανη σαν µια µεγάλη χούφτα κάτω από 4-5 κιλά αρνάκι από µπούτι και σπάλα που θα βάλω στον φούρνο. Καθαρίζω και κόβω 1.500 γρ. πατάτες κυδωνάτες, καθαρίζω 7-8 φρέσκες αγκινάρες και τις βάζω δίπλα του.

Προσθέτω 1 κεφάλι σκόρδο και τον χυµό από 3 λεµόνια (τα αγαπάνε οι αγκινάρες), λίγο νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πρόβειο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και στον φούρνο. Μέτριο φούρνο (170°C) για περίπου 1½ ώρα, προσέχοντας τα υγρά του ταψιού.