ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

Για τη σούπα αρακά

450 γρ. αρακάς

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

50 γρ. ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες

αλάτι

10 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο

30 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο

700 ml ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου) ή νερό

Για τις γαρίδες

12 γαρίδες Νο 2, καθαρισµένες

αλάτι

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

20 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο

100 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο

150 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα σε τέταρτα

200 γρ. αρακάς, βρασµένος

1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σούπα αρακά

Σε µια κατσαρόλα βράζουµε µπόλικο αλατισµένο νερό και ρίχνουµε τον αρακά σιγά σιγά, ώστε να µη διακόψουµε τον βρασµό. Σουρώνουµε και παγώνουµε τον αρακά σε νερό µε πάγο.

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και ρίχνουµε το µισό ελαιόλαδο. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, αλατίζουµε και σοτάρουµε, µέχρι να µαλακώσει εντελώς. Ρίχνουµε το δενδρολίβανο και το σκόρδο και, µόλις µυρίσουν, προσθέτουµε τον ζωµό. Αλατίζουµε και βράζουµε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουµε τον αρακά – αφού τον σουρώσουµε – και συνεχίζουµε το βράσιµο για 2 λεπτά ακόµη. Αν χρησιµοποιήσουµε κατεψυγµένο, θα τον µαγειρέψουµε λίγα λεπτά ακόµη, διότι θα µπει παγωµένος στην κατσαρόλα. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αλέθουµε καλά τη σούπα. Οσο την αλέθουµε, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Την περνάµε από ψιλή σήτα, δοκιµάζουµε το αλάτι και προσθέτουµε λίγο αν χρειάζεται.

Αν δεν τη σερβίρουµε αµέσως, την τοποθετούµε σε σκεύος που βρίσκεται µέσα σε µπεν µαρί µε πάγο, ώστε η σούπα να κρυώσει γρήγορα και έτσι να διατηρήσει το έντονο χρώµα της.

Γαρίδες

Αλατίζουµε τις γαρίδες. Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουµε το µισό ελαιόλαδο. Προσθέτουµε τις γαρίδες και τις σοτάρουµε, µέχρι να πάρουν έντονο χρώµα. Προσθέτουµε το σκόρδο και µαγειρεύουµε, µέχρι να µυρίσει. Βγάζουµε τις γαρίδες µε τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Επαναφέρουµε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµυδάκι, µέχρι να αρχίσει να µαλακώνει. Προσθέτουµε τα ντοµατίνια και τον αρακά, αλατίζουµε και µαγειρεύουµε, µέχρι τα ντοµατίνια να αρχίσουν να αποβάλλουν τα υγρά τους. Προσθέτουµε τις γαρίδες και το δενδρολίβανο και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά.

Σερβίρισµα

Στη βελουτέ σούπα, ρίχνουµε το µείγµα µε τις γαρίδες και σερβίρουµε σε βαθιά πιάτα. Αν έχουµε προηγουµένως κρυώσει τη σούπα, την ξαναζεσταίνουµε.