Η ουδέτερη γεύση της κινόας προσφέρει ευελιξία. Παραδείγµατος χάρη, µπορείτε να αντικαταστήσετε το κόλιαντρο µε µαϊντανό και το παντζάρι µε ντοµατίνια κοµµένα στα δύο.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 φλ. κόκκινη κινόα*

2 µατσάκια κόλιαντρο

4-5 παντζάρια µεσαίου µεγέθους

Για τη βινεγκρέτ

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

15 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

1 κ.γ. µουστάρδα Dijon

αλάτι

φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Τυλίγουµε τα παντζάρια µε αλουµινόχαρτο και τα ψήνουµε για περίπου 1 ώρα (ανάλογα µε το µέγεθός τους). Παράλληλα, πλένουµε σχολαστικά και στεγνώνουµε καλά το κόλιαντρο.

Ξεπλένουµε µε άφθονο τρεχούµενο νερό την κινόα και τη ρίχνουµε να βράσει σε κατσαρόλα µε 1½ φλ. κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο, κλείνουµε το καπάκι και βράζουµε για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να απορροφήσει τα υγρά. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά. Χτυπάµε στο σέικερ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, ώσπου να οµογενοποιηθούν. Βάζουµε στη σαλατιέρα την κινόα, την περιχύνουµε µε τη µισή ποσότητα της βινεγκρέτ και ανακατεύουµε καλά.

Καθαρίζουµε τα παντζάρια και τα κόβουµε σε κύβους. Αφαιρούµε τα σκληρά κοτσάνια και ψιλοκόβουµε το κόλιαντρο. Προσθέτουµε τα παντζάρια και το κόλιαντρο στην κινόα, περιχύνουµε µε την υπόλοιπη βινεγκρέτ και ανακατεύουµε καλά.

* Η κινόα είναι ένα είδος σπόρου που προέρχεται από τη Λατινική Αµερική. Τη βρίσκουµε στα καταστήµατα µε υγιεινές τροφές.