Μια συνταγή που παντρεύει όλα µαζί τα υλικά στην ίδια κατσαρόλα. Το µυστικό της επιτυχίας της, όµως, κρύβεται… στον φούρνο.

Οι αβρωνιές βγαίνουν την ίδια εποχή µε τα άγρια σπαράγγια. Η πολύ ακριβή τιµή τους δεν δικαιολογείται, διότι η συλλογή τους είναι πιο εύκολη από εκείνη των σπαραγγιών· επιπλέον, µας αφήνουν ένα κοµµάτι πολύ σκληρό από το κοτσάνι που πρέπει να πεταχτεί. Νοµίζω πως πρέπει να λογικευτούµε, η περίοδος των παχιών αγελάδων τελείωσε. Οι αβρωνιές είναι αρκετά πικρές και η γνωστή συνταγή τους µε χταπόδι και γλυκό κρασί είναι απολύτως σωστή. Ωστόσο, στον Γερολιµένα θέλησα να τις µαγειρέψω µε κόκορα.

Από 2 – 3 µατσάκια αβρωνιές κόβω και πετάω το σκληρό µέρος και κρατάω ό,τι µπορεί να σπάσει εύκολα µε τα δάχτυλα. (Αν δεν σας αρέσει η πικρούτσικη γεύση, σας συνιστώ να τις ζεµατίσετε µία φορά και να τις κρυώσετε αµέσως).

Ετοιµάζω έναν ελαφρώς κοκκινιστό, κρασάτο κόκορα: Κόβω 1 κόκορα (περίπου 2 κιλά) σε µερίδες, τον αλευρώνω και τον περνάω από το τηγάνι ώσπου να ροδίσει. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε λίγο ελαιόλαδο ρίχνω 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο και τον κόκορα. Σβήνω µε χυµό από 2 πορτοκάλια και ½ λίτρο µαυροδάφνη. Αφήνω να ελαττωθούν τα υγρά, ώσπου να µείνει η µισή ποσότητα. Προσθέτω 1 ώριµη ντοµάτα, χονδροκοµµένη και 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κύβους (των 4 – 5 εκ.), σπασµένους κόκκους πιπεριού και ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο.Αν χρειαστεί, συµπληρώνω λίγο τα υγρά. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει. Προτιµώ να βάλω την κατσαρόλα σκεπασµένη στον φούρνο για να πετύχω καλύτερο ψήσιµο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν από το τέλος του ψησίµατος ρίχνω τις αβρωνιές και αλατοπιπερώνω. Μπορώ να δέσω λίγο περισσότερο τη σάλτσα µου διά βρασµού.

Tips

  • Αν χρησιμοποιήσετε χωριάτικο κόκορα, ρίξτε μερικούς τσιγαριστούς κύβους από λαρδί (λίπος από χοιρινό) στην κατσαρόλα για να μαλακώσει.
  • Αν χρησιμοποιήσετε αγοραστό κόκορα, μη βάλετε αμέσως μετά το τηγάνισμα το στήθος στην κατσαρόλα, για να μην παραψηθεί. Βάλτε το μόλις 20 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.