Ενας µεζές που δεν χρειάζεται έξτρα αλάτι. Τα µύδια θα βγάλουν την αλµύρα της θάλασσας στο πιάτο σας.

Υλικά(για 4 άτοµα)

  • 1 κιλό µύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
  • ½ ποτηράκι κρασιού έ.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. επιπλέον για το σοτάρισµα
  • ½ ποτήρι νερό
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσµου
  • 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουµε εξωτερικά τα µύδια µε σύρµα κουζίνας κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό. Αφαιρούµε το «γένι», {{{ moto }}}κρατώντας το µύδι µε το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» µε το άλλο µε µια απότοµη, κοφτή κίνηση.

Σε βαθύ τηγάνι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουµε το σκόρδο σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουµε τα µύδια µαζί µε το νερό και σκεπάζουµε το σκεύος. Δυναµώνουµε τη φωτιά και περιµένουµε µέχρι να ανοίξουν τα µύδια. Πετάµε τη µισή ποσότητα νερού που θα βγάλουν τα µύδια.

Σε µπολ ανακατεύουµε τα µυρωδικά και το ξύσµα λεµονιού µε το ελαιόλαδο και ρίχνουµε το µείγµα στο τηγάνι. Αφήνουµε να βράσουν για 1 λεπτό ακόµη, µέχρι να δέσει το λάδι µε το ζουµί από τα µύδια και να δηµιουργηθεί µια ελαφριά σάλτσα. Σερβίρουµε αµέσως.