από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 
Αποστολάκης Γιάννης Σεφ, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Fatto, Θουκυδίδου 76, Αλιμος, τηλ.: 6987497497 

Φακές σαλάτα με καλαμάρι και βασιλικό

Και με φρέσκο και με κατεψυγμένο
Φακές σαλάτα με καλαμάρι και βασιλικό
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Γιάννης Αποστολάκης τις σερβίρει µε φρέσκο καλαµάρι. Αν, ωστόσο, σας προβληµατίζει το καθάρισµά του, χρησιµοποιήστε κατεψυγµένο σε ροδέλες.

Υλικά (για 2 άτοµα)

  •  250 γρ. φακές
  • 300 γρ. καλαµάρια
  • 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σοτάρισµα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (τα φύλλα του)
  • ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα
  • 1 φρέσκο κρεµµυδάκι (µόνο το πράσινο µέρος), ψιλοκοµµένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε τις φακές σε µπόλικο νερό µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραµείνουν τραγανές στο κέντρο τους. Τις σουρώνουµε και τις ξεπλένουµε πολύ καλά. Τις αφήνουµε στην άκρη να κρυώσουν.

Καθαρίζουµε τα καλαµάρια, τα πλένουµε πολύ καλά και τα αφήνουµε να στραγγίξουν.  Εν τω µεταξύ, σε ένα µπολ ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι το ελαιόλαδο µε τον βασιλικό, το ξύσµα, το φρέσκο κρεµµυδάκι και το αλάτι.

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουµε ελάχιστο ελαιόλαδο επάνω στα καλαµάρια και τα σοτάρουµε, µέχρι να αποκτήσουν χρώµα. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κόβουµε σε ροδέλες. Τα προσθέτουµε στις φακές, περιχύνουµε µε το µείγµα ελαιόλαδου και µυρωδικών και ανακατεύουµε µε µια κουτάλα. Σερβίρουµε αµέσως.



Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φακές µε σπανάκι και κόλιαντρο 
Σαλάτα με καλαμάρι, φινόκιο και μαραθόσπορο 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    at Κ | 24/04/2013 09:46
    Μάλιστα. Να βάλουμε στις φακές και τα καλαμαράκια εκτός από βασιλικό και λεμόνι και πιπεριές, ντομάτες, αβοκάντο, πορτοκάλι, αχλάδι, ξύδι κλπ κλπ. Μήπως αγαπητέ να βάλουμε και λίγο μπέικον για να ολοκληρωθεί η "παλέτα"; Έλεος τι θα μπορεί να πρωτοδιαχωρήσει αυτή η "παλέτα" σου στο τέλος. Και ύστερα απορεί κανείς γιατί υπάρχουν τόσα εξυπνακίστικα σαβουροφαγεία ημιπολυτελείας στη χώρα...
    Ρίξε πράμα να πλουτήσει η συνταγή
    απάντηση32
     
     
    Πιάτο σκέτη βαρβατίλα | 11/04/2013 21:08
    Αν δε βάλετε ή γλυκές πιπερίες, φρέσκες, ή καλύτερα γλυκά ντοματάκια φρέσκα στη φαλάτα με τη φακή, και επίσης κάποιο φρούτο όπως αχλάδι ή πορτοκάλι το πιάτο θα είναι πεζό και άνοστο και θα έχει μαζί δύο γεύσεις "βαριές" για τη παλέτα. ΄Εστω σερβίρετέ αβοκάντο από δίπλα και ντομάτα...Επισης καλύτερα, αν και αυτό είναι απλά άποψη, ξίδι στις φάκες...Αποκτήστε λίγο ρε παιδιά κουλτούρα μαγειρική, μόνο να χρεώνετε φακές και καλαμάρια 15 και 20 ευρώ το πιάτο ξέρετε στα κιριλέ εστιατόριά σας. Εσείς οι ίδιοι αυτά που φτιάχνετε δε τα δοκιμάζετε; Θα σας άρεσαν έτσι στεγνά και τα δύο, δε θα στουμπώνατε;
    K.
    απάντηση101