Ο κλασικός συνδυασµός παραµένει εξίσου απολαυστικός και στη νηστίσιµη εκδοχή του.

Υλικά (για περίπου 50 λουκουµάδες)

Για τους λουκουμάδες

  • 30 γρ. µαγιά
  • 450-500 ml χλιαρό νερό
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. βανιλίνη
  • 2 γρ. κανέλα, σε σκόνη
  • 50 ροδέλες µπανάνας (πάχους 1 εκ.)
  • µπόλικο έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνισµα)

Για τη σως

  • 200 ml νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml µέλι
  • 150 γρ. σοκολάτα υγείας (72% κακάο), λιωµένη

Εκτέλεση

Λουκουµάδες: Διαλύουµε τη µαγιά στο νερό. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις µπανάνες, και ανακατεύουµε, ώστε να σχηµατιστεί ένα παχύρρευστο κουρκούτι. Σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και το αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον, µέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Βουτάµε µέσα τις µπανάνες. Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι µε µπόλικο ελαιόλαδο, παίρνουµε κουταλιά κουταλιά το µείγµα και τηγανίζουµε τους λουκουµάδες, µέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα.

Σως: Σε κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε το νερό µε τη ζάχαρη και το µέλι, ανακατεύοντας συχνά µέχρι να δηµιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Το ρίχνουµε στη λιωµένη σοκολάτα και οµογενοποιούµε, ανακατεύοντας µε µια κουτάλα.

Σύνθεση: Τοποθετούµε τους λουκουµάδες σε µια πιατέλα µε τέτοιον τρόπο ώστε να σχηµατιστεί µια πυραµίδα και περιχύνουµε µε τη σος.